perspectief

Zo kies je een krachtig perspectief

26 september 2015

Zo kies je een krachtig perspectief

Het soepel kunnen schakelen tussen perspectieven heeft grote voordelen. Je raakt minder snel uit balans, kan meer bereiken, vermijdt conflicten, kortom: het maakt je leven een stuk prettiger. Maar wat zijn perspectieven eigenlijk, wat kan je ermee, hoe kan het dat ze waar en niet-waar tegelijk zijn en hoe stap je soepel over naar een ander perspectief? Deze vragen gebruikte ik als uitgangspunt voor dit blog.

Je moet over voldoende fantasie beschikken om de waarheid aan te kunnen. – Johann Wolfgang von Goethe

Wat je ziet, is er (wel en) niet

Zou je de foto bij dit blog eens willen bekijken? Welke vorm heeft het voorwerp? Een cirkel? Een vierkant? Nee wacht, het is een driehoek. Het is maar net vanaf welke kant je ernaar kijkt. Met andere woorden: welk perspectief je kiest. Je zou dezelfde vraag kunnen stellen over de kleuren. Het voorwerp heeft niet één kleur, al kan dat wel zo lijken vanuit een bepaald perspectief. Het voorwerp is rood en niet rood tegelijk. Het rood is slechts een deel van de werkelijkheid. Om te weten hoe het voorwerp er in zijn geheel uitziet, moet je meerdere perspectieven kennen.

De heldere weg lijkt donker, de vlakke weg lijkt hobbelig, eenvoudige waarheid lijkt onzuiver. – Lao-Tse

Perspectief in het dagelijks leven

Je kan de foto dus vanuit verschillende perspectieven bekijken. Dit geldt ook voor hoe je naar situaties, andere mensen en jezelf kijkt. Daarbij geldt eveneens dat hetgeen jij ziet nooit de volledige werkelijkheid bevat. Is dat geen adembenemend inzicht? Vanuit jouw perspectief is het waarschijnlijk allemaal erg realistisch en lijkt het helemaal waar. Neem je net een ander gezichtspunt, dan kan het zomaar zijn dat er niets van het waarheidsgehalte van jouw beeld overblijft.

Lees ook:  Vertrouw op je zelf – loskomen van de goedkeuring van anderen

Welk perspectief kies jij over jezelf?

Als jij naar jezelf kijkt, wat zie je dan? Oftewel: vanuit welk perspectief kijk je naar jezelf? Een prachtig voorbeeld over perspectieven en jezelf las ik in het boek Big Mind, Big Heart van Dennis Genpo Merzel. Stel je voor dat je vanaf jouw geboorte 100 camera’s op jezelf gericht zou hebben en die camera’s blijven je hele leven bij je. Wat je zou zien door één van de camera’s zou iets over jou zeggen, maar het laat je niet alles zien. Pak je een andere camera dan zie je weer net iets anders. In werkelijkheid is er een oneindig aantal perspectieven, die jou allemaal een stukje van jezelf laten zien. Wees dus voorzichtig om je teveel te hechten aan een (negatief) perspectief op jezelf!

Hoe je over jezelf denkt is veel belangrijker dan hoe anderen over je denken. – Seneca

Tips om een krachtig perspectief te kiezen

Het bovenstaande wijst erop dat het nuttig is om verschillende perspectieven te verzamelen. Stel je eens voor dat je een conflict met iemand hebt. Dat betekent dat jullie elk een ander perspectief hebben en beiden geloven dat dit het enige perspectief is. Hoe mooi zou het zijn als je zou kunnen overstappen naar het perspectief van de ander? Het zou je vrijheid geven en het conflict direct oplossen. Hieronder een aantal tips om perspectieven te verzamelen en ze makkelijker los te laten!

1. Ga de dialoog aan

Als je begrijpt dat geen enkel perspectief een volledig beeld kan geven, wordt discussie een stuk minder interessant. Om tot een meer betrouwbaar beeld te komen is dialoog een nuttigere optie. Dit betekent dat je in gesprek gaat met andere mensen, niet om ze te overtuigen van jouw gelijk, maar om perspectieven met elkaar te delen.

Als iedereen gelijk wil hebben, is er geen plaats meer voor dialoog. – Georges van Acker

2. Twijfel

Onderzoek de perspectieven die je hebt en altijd voor waar hebt aangenomen (eventueel met de hulp van een coach). Zeker als het gaat om dingen die jou verzwakken. Twijfel geeft ruimte aan andere perspectieven en hoeft zeker niet alleen maar negatief te zijn. Het is maar hoe je ernaar kijkt! 🙂

Door te twijfelen komen we tot de waarheid. – Marcus Tullius Cicero

3. Neem het wel serieus, niet letterlijk

Een boeiende visie op dit onderwerp is die van Donald Hoffman. Hij raadt in het filmpje The evolution of perceptions aan om de dingen die wij waarnemen in tijd en ruimte wel serieus te nemen, maar niet letterlijk. Als voorbeeld geeft hij een icoontje op het bureaublad van de computer. Het bestand waar het icoontje naar verwijst ziet er niet in werkelijkheid uit als het icoontje; het is geen letterlijke weergave. Het is wel handig om het icoontje niet in de prullenbak te gooien, omdat er dan wel eens veel werk verloren zou kunnen gaan. Wel serieus nemen dus!

Het leven is veel te belangrijk om er ooit serieus over te praten. – Oscar Wilde

4. Neem jezelf niet té serieus

Spreekt dit het vorige niet tegen? Ja en nee! Kijk goed naar het woordje ’té’! Als je weet dat je altijd vanuit een perspectief naar dingen kijkt en dit perspectief nooit de volledige waarheid kan bevatten, stop dan met jezelf té serieus te nemen!

Lees ook:  Vergeving, wat een beleving!

Heb jij tips?

Wat ben jij te weten gekomen over perspectieven? Wil je dit in een dialoog met ons delen door een reactie achter te laten? Alvast bedankt!


Bronnen: de citaten zijn afkomstig van de websites www.citaten.net
Foto: Foto Reality is the Sum of all Perspectives gemaakt door Johannes Ahlmann

Over de auteur

Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld MSc. is een ervaren Arbeids- en Organisatiepsycholoog én coach, die niets liever doet dan mensen hun eigen kracht te laten ontdekken en benutten. Dat kan in werkgerelateerde kwesties, maar ook in de vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This